ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Στέιτ Ντιπάρτμεντ : Ελλάδα Αιγαίο

 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ : Η Κυριαρχία Της Ελλάδας Στα Νησιά Του Αιγαίου Δεν Αμφισβητείται



Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τη μακροχρόνια αμερικανική θέση ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και την επίλυση διαφορών μέσω της διπλωματίας.


Όπως τόνισε, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τις εντάσεις».

Τις τελευταίες ημέρες η ρητορική της Τουρκίας έχει κλιμακωθεί κατακόρυφα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία με συστήματα αεράμυνας S-300 και θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» εάν «προχωρήσει παραπέρα». Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου ο Ερντογάν είπε ότι «οι Τούρκοι μπορεί να έρθουν ξαφνικά το βράδυ» αν συνεχιστούν οι ελληνικές προκλήσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απειλές και τις προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά από συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολόνα στην Αθήνα, δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να γυρίσει πίσω το ρολόι της ιστορίας και να αναβιώσει τη

ν Οθωμανική Αυτοκρατορία. Είπε επίσης ότι, Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν καθημερινά «εξωφρενικές δηλώσεις», «εμφανίζονται χάρτες στους οποίους τα ελληνικά νησιά χαρακτηρίζονται τουρκικά», και «η τουρκική πλευρά δηλώνει ότι αυτά τα νησιά βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή», ότι η Ελλάδα δεν είναι ίση με την Τουρκία και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της. Ο Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα έχει αρκετή δύναμη για να υπερασπιστεί την πατρίδα, την εδαφική της ανεξαρτησία και ακεραιότητα και οι Έλληνες βασίζονται επίσης σε συμμάχους και εταίρους.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια